Journalistkurs på Poppius

Jag går sedan i februari en grundkurs i journalistik på Poppius. Jag älskar de här torsdagarna. Vi får utmanade skrivövningar under tidspress. Nyttigt men svårt.

Igår skickades vi ut på stan, var och en skulle uppsöka en plats, stanna upp för en kvart och samla in alla intryck. Tillbaks till skolan för att skriva en miljöskildring av detta, printa ut och överlämna till läraren på pricken en och en halvtimme från att uppgiften delades ut.

Man får lära sig av misstagen hela tiden, utomhusuppdragen har varje gång gett en aha-upplevelse. Som att intervjua folk i 10 minusgrader och försöka skriva med tumvantar och med en enda bläckpenna som börjar strejka pga kylan. Då gäller det att ha bra minne för namn, ålder och allt som berättas. Skärpt sinne!

Man kan ju också få mindre livfulla men ändock intressanta uppdrag som att sitta i Riksdagen och lyssna till frågestunden. Här skulle vi plocka ut ett par frågor vi tyckte var av allmänt intresse att skriva ett referat om. Inte heller helt snutet ur näsan.

Förutom att skriva lär vi oss också att redigera tidningssidor. Det här är kul! Är inte helt främmande för det, layout och bildredigering finns redan i mitt jobb idag. Men detta är så mycket mer. Rubriksättning, dispositionering, bildval och allmänt finlir. Något för mig.

Igår besökte vi också DN-huset och deras museum "Bakom rubrikerna". Efter en frågestund med en ung kvinnlig journalist togs vi till Expressens redaktion. Jag förvånades över att det var en sådan pass stor redaktion, 300 personer och de flesta väldigt unga. Mina chanser till sommarjobb där kanske inte är så stora :-) Tyvärr fick vi inte besöka DN, det hade jag bespetsat mig på.

Nu ska påsken ägnas åt ett längre reportage på 7000 tecken. Det krockar med sol och den ledighet jag sett fram mot. Det svåra är nämligen att skrivprocessen inte kan styras. När "flytet" kommer gäller det att ta till vara på det.

Min profilbild

RSS 2.0