Västkusten 2

Efter att ha vinkat av Andreas i Göteborg styrde vi kosan mot Varberg. På väg dit tog vi en först en avstickare till Tjolöholms slott utanför Kungsbacka. Vilket slott!
Tjolöholm har en lång historia. Redan år 1231, när Halland var danskt, finns Tjolöholm nämnt. Då kallades det Thiulfö och ägdes av danske kungen Valdemar II.  James Fredrik Dickson köpte det i slutet av 1800 talet och utlyste omedelbart en arkitekttävling om ett nytt slott. Tävlingen vanns av arkitekt den 27årige Lars Israel Wahlman, som ritade ett vackert litet slott i två våningar, med 36 rum. Det är byggt i engelsk så kallad Tudorstil med anor från 1500-talet, med tjocka väggar i både röd och grå granit, burspråk, många smårutiga fönster, runda gulliga skorstenar. Kort efter att byggnadsarbetet påbörjats avled James och bygget fick slutföras av hans hustru Blanche. Slottsbygget var ett av de sista stora i Sverige och pågick 1898-1904. Graniten till fasaden är bruten i Skottland och i Småland.
Tyvärr missade vi den guidade turen inomhus med en timme. Den ursprungliga, mycket påkostade, inredningen från varuhuset Liberty i London är helt bevarad.

  

Varberg skulle vi till, som sagt var men vi bodde närmare bestämt på Getterön, alldels intill Varberg. Dit ska man bege sig om man mest vill ägna sig åt fågelskådning, vilket var en nyhet för oss. "Getterön har stor betydelse för flyttfåglar, som rastar här under vår och höst, men hyser också ovanligt många häckande fåglar. Reservatet räknas som en av Sveriges bästa fågellokaler". Så nu vet ni det!

I Varberg passade vi på att se makarna Billgrens utställning. Jag fastande för Ernst samling av konst som visade en fantasieggande sagovärd, i medeltida färger och med spännande djur. En glänsande, skimrande värld, men med en underton. Nu var det här sistnämnda inte mina ord, men bra sammanfattat av någon bloggare jag stött på i ämnet. Det är många nollor på prislapparna men jag hade degen skulle jag slå till! Det fanns inga bilder av de verk jag gillade mest på nätet men här är en typisk ur samlingen.


Dag 2 lämnar vi Varberg och kör till motsatt kust, hoppas på finare väder o att finna något boende för en natt  innan vi ska till Simris, där vi hyrt ett boende för en vecka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0